geworteld-leven-gemeenschap

Geworteld leven: in gemeenschap

Wortels

Waar liggen jouw wortels?

Wellicht komen direct de geuren en beelden van thuis omhoog bij het lezen van die vraag. Logisch, want deze vraag verwijst naar vroeger. Tegelijkertijd impliceert deze vraag ook dat je van omgeving verandert bent. Alsof je van die oude wortels bent afgesneden.

Zo maakt David Goodhart onderscheid tussen ‘ergensmensen’ (somewheres) en ‘overalmensen’ (anywheres). De ergensmensen zijn typisch geworteld en voelen zich thuis op één plek. Hun identiteit is weinig veranderlijk en verbonden aan traditie. De overalmensen zijn juist bewegelijk, kunnen overal wonen en geven hun eigen identiteit vorm.

Thuis

Goodhart gebruikt dit onderscheid voor zijn analyse van de samenleving en hij ziet een kloof tussen ergensmensen en overalmensen. Je kunt erover discussiëren of dat klopt. Maar zijn onderscheid herken ik wel en het bepaalt mij bij het belang van een gemeenschap. Die is van belang om je thuis te voelen, verbonden met een plek en andere mensen.

Een wereld van gemeenschappen

Gelukkig is het mogelijk om opnieuw te wortelen. Gemeenschappen zijn daarvoor belangrijk en die zijn er veel in Nederland: kerken natuurlijk, en ook buurtcoöperaties, verenigingen en tal van lokale initiatieven. Floor Ziegler beschreef ze in haar boek Een wereld van gemeenschappen. Haar boek sluit af met het manifest ‘We doen het Samen’ met een visie voor meer samen in de samenleving.

Betrokken zijn bij jouw lokale gemeenschap helpt om geworteld te leven. En het biedt kansen voor meer verbinding, meer duurzaamheid en meer recht.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *