samen in beweging
We verbinden ons via werkgroepen en communities, zo inspireren en helpen we elkaar verder.
Wij geloven dat we de juiste stappen naar een leven van genoeg alleen samen kunnen maken.
Daarom zetten we in op de vorming van communities: bedoeld elkaar te helpen en te inspireren. Communities bestaan uit mensen die geïnteresseerd zijn in eerlijker en duurzamer leven en de ideeën achter leven van genoeg in hun eigen leven willen toepassen.
In een community kom je regelmatig samen zodat je elkaar op weg kan helpen en blijven ondersteunen.
Ben je enthousiast geworden? Sluit je dan aan bij een community bij jou in de buurt of start zelf een community.
Natuurlijk is een community ook plek van ontmoeting en gezelligheid. Maar een community is er vooral om elkaar op weg te helpen naar een eerlijke en groene manier van leven.
Hoe een community precies werkt bepalen de groepsleden zelf. Een groep bepaalt zelf haar doelen. Iemand kan bijvoorbeeld willen leren hoe je de eigen ecologische voetafdruk verkleint. En een ander is weer heel handig en wil graag mensen helpen door spullen te repareren.
Daarom kan het er verschillend uitzien wat een community doet. Je kan een groene tafel organiseren waarbij je regelmatig samen eet en werkt aan verduurzaming in je eigen leven. Maar je kunt ook als kerkgemeenschap beginnen met een moestuin voor de buurt.
Communties kunnen uit verschillende groepen bestaan, bijvoorbeeld uit buurtgenoten in dezelfde woonplaats of via een kring of werkgroep van de kerk.
“als je samen ergens voor wilt gaan, blijf je gemotiveerd en kun je elkaar helpen. Het is ook nog eens erg gezellig!”
Verschillende manieren waarop groepen aan de slag gaan.
Er zijn drie manieren waarop een groep tot stand kan komen. De eerste manier is dat een bestaande groep bij ons aanklopt voor nieuwe inspiratie. Dat is meestal een kerkelijke of interkerkelijke werkgroep die al jaren bezig is met duurzaamheid en die na het lezen van ‘Hoe handel ik eerlijk’ nieuwsgierig is geworden hoe ze hun boodschap kunnen aanscherpen. Het wordt immers steeds duidelijker dat duurzaamheid op zichzelf niet genoeg is. Als bedrijven verduurzamen, maar wij blijven meer consumeren, dan putten we immers nog steeds de aarde uit. Wij helpen deze werkgroepen om met een hernieuwde focus en frisse energie verder te gaan. De tweede manier is dat een vrijwilliger van een kerk bij ons aanklopt om een presentatie te verzorgen tijdens een thema-avond of gemeente-avond. Wij doen dat uiteraard graag en proberen vervolgens om in de desbetreffende kerkelijke gemeente een groep op te zetten. De derde manier is dat wij mensen die zich via onze website hebben aangemeld als geïnteresseerde matchen op postcode en met elkaar in contact brengen.
De tweede stap begint meestal met het organiseren van een thema-avond. Bij deze thema-avond worden bijna altijd andere belangstellenden van binnen en/of buiten de kerk uitgenodigd. Het programma krijgt daarmee een aanzienlijk breder bereik dan alleen de leden van de groepen.
Bij het organiseren van vervolgacties is een lokale initiator nodig: iemand die anderen helpt om in beweging te komen en ervoor zorgt dat de community daadwerkelijk tot stand komt of in stand blijft. Dit kunnen één of meerdere kerkelijke vrijwilligers met een hart voor rechtvaardigheid zijn, of de predikant. Wij beschouwen deze vrijwilliger en/of de predikant als onze lokale contactpersoon en bieden aan om haar/hem te ondersteunen. Dit kan op veel verschillende manieren. De belangrijkste manier is om onze lokale contactpersoon mogelijkheden aan te reiken waarop de community georganiseerd kan worden.
Wij zien in de praktijk verschillende vormen ontstaan. De eerste vorm is die van een lokale werkgroep. Dit kan een bestaande werkgroep zijn, bijvoorbeeld de werkgroep Groene Kerken of een vergelijkbare werkgroep. De lokale werkgroep komt regelmatig bij elkaar organiseert activiteiten rondom het thema. De tweede vorm is de kringvorm. Dit is een klein groepje mensen die zich persoonlijk aangesproken voelen door de oproep om eerlijker en duurzamer te gaan leven en die daarbij graag willen optrekken met gelijkgestemden. De derde vorm is de vorm van een kleine kerkelijke commissie die probeert om het thema breder in te bedden in de kerkelijke gemeente. Meestal is de predikant de trekker van zo’n commissie en is het doel om bijvoorbeeld tijdens kerkdiensten en gemeente-avonden aandacht te blijven besteden aan het thema, zodat het thema meer gaat leven in de bredere kerkelijke gemeente.
Zwolle
Amsterdam (2)
Beilen
Castricum
Utrecht
Dronten
’s Hertogenbosch
Oostburg
Doorn
Nijmegen
Eindhoven
Bussum
Brunssum
Arnhem
Amersfoort (3)
Wil je samen met anderen een leven van genoeg verkennen? Op verschillende plekken zijn er al groepen gestart met een leven van genoeg. Kijk op de kaart om te zien of er bij jou in de buurt al een community is. Onze vrijwilligers kunnen je in contact brengen met de communities.
We geven je 55 praktische tips die passen bij een betere wereld. Daarnaast hebben we een interactieve tool die inzicht geeft in je ecologische footprint en mogelijke verbeteringen daarvan. Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief kun je deze gelijk gratis downloaden.
Blijf op de hoogte en meld je aan voor onze nieuwsbrief via het onderstaande formulier. (We behandelen je contactgegevens uiteraard strikt vertrouwelijk.)