Een nieuwe omgang met voedsel
Toen ik opgroeide werd elke avond het overblijfsel van het avondeten weggegooid. Een onbegrijpelijk gebruik voor ouders die zelf als arme boeren zijn opgegroeid. Zij waren echter niet de enige, er wordt namelijk zo’n 30 kg eten per persoon per jaar weggegooid. Er hoeft geen bijbelstudie aan te pas te komen dat zulke verspilling letterlijk en figuurlijk zonde is.
Ah-hoc leven
De genoemde oorzaken volgens het voedingscentrum vind ik vooral wijzen op slordigheid, onbeholpenheid misschien. Niet voor het boodschappen doen een blik in de koelkast werpen, geen lijstje maken en geen hoeveelheden erop vermelden en elke dag weer opnieuw inkopen doen. Ik stel het me zo voor: je komt met honger uit het werk en moet nog eten kopen en bereiden. Dat wordt dus de favoriete snelle maaltijd, en nog onnodig extra, want honger. Er is geen ruimte in het hoofd om iets nieuws te ontdekken, en al helemaal niet om ook nog eens iets te verzinnen met restjes en zaken die je teveel had ingekocht.
Gepland en gewild leven
Ik herken een gebrek aan ruimte in mijn hoofd om gestructureerd over eten na te denken. Het kost moeite om elke week stil te staan om weekboodschappen te verzinnen, terwijl ik parttime werk en dus een hele dag heb om boodschappen te doen. Toch is dit denk ik een aantrekkelijk alternatief: Gezonder, gevarieerder, goedkoper, beter voor de wereld en uiteindelijk tijd besparend.
De overstap
De overstap is voornamelijk bewustzijn en is te oefenen zoals alle zaken waarover we schrijven: oefenen in leven van genoeg, in plaats van leven door verlangens. Ik denk dat dit vreugde geeft in je omgang met eten. Zeker wanneer je de rust vind om creatief te gaan worden met eten, en restjes geen last meer worden, maar een kans voor een lekker omelet/soepje/noem het maar op bij je volgende maaltijd.
Vraag: herken je de drukte waardoor eten lastig is en snel moet? Wat kan jij veranderen om vreugde te brengen in je omgang met eten?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!