Eerlijk werk voor anderen
In deze serie over werk, kunnen we niet om de vraag heen wie er voor ons Nederlanders aan het werk zijn. Paul Schenderling en Matthias Olthaar zochten uit dat 10 miljoen mensen onder slaafse omstandigheden werken aan producten die we in Nederland kopen. Dit inzicht is het begin geweest van onze stichting.
Misschien ken je de voorbeelden al. In het boek Hoe handel ik eerlijk werd de bloementeelt als voorbeeld genomen. De kledingindustrie is ook een berucht voorbeeld. Maar soms wordt je nog een keer met je neus op de feiten gedrukt. Bijvoorbeeld als je een blik tomaten uit de supermarkt koopt.
Veel kranten schreven over de uitbuiting van arbeidsmigranten die werken als tomatenplukker in Italië. Het consumentenprogramma Keuringsdienst van waarde maakte er een indringend item van: mensen werken 13 uur per dag in de hete zon. Voor eten, drinken en vervoer naar de akker wordt hun loon ingehouden. Ze slapen in krotten en zijn ziek.
De Bijbel laat de geestelijke betekenis hiervan zien in Jakobus 5 vers 4: Het loon dat deze maaiers niet hebben gekregen, schreeuwt tot God. De klacht van uitgebuite werknemers klinkt door tot in de hemel.
Het goede nieuws is dat we zelf ook in actie kunnen komen. Daarom staat deze Bijbeltekst bovenaan onze petitie met de oproep om het wetsvoorstel Verantwoord en Duurzaam Internationaal Ondernemen te steunen.
In een wereld met lange productieketens is het goed om te beseffen wie er voor ons aan het werk zijn. Het is beter om recht te doen en hen eerlijk te behandelen. Heb jij onze petitie al ondertekend en gedeeld?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!