De redding is nabij
Er is weer een nieuw jaar aangebroken. Aan goede voornemens is er geen gebrek. Ook qua duurzaamheid hebben de meeste Nederlanders flinke ambities. De praktijk blijkt helaas weerbarstig. Op zich begrijpelijk voor wie de (internationale) politiek volgt. In 2025 treedt in de belangrijkste Westerse economie een radicaal-rechtse klimaatontkenner aan als president, in het oosten zetelt een president die regelmatig met atoomwapens dreigt. En ook in eigen land hebben we een radicaal-rechts kabinet dat het ene na het andere voorstel doet dat indruist tegen alle wetenschappelijke inzichten.
Toch is er hoop, als je de Bijbel moet geloven. Verschillende keren vindt er een keerpunt plaats op een moment dat meestal vertaald wordt als ‘te middernacht’. Dit is echter nogal een platte, gerationaliseerde vertaling die geen recht doet aan het Hebreeuwse tijdsbesef. Met de uitdrukking ‘halverwege de nacht’ wordt niet zozeer een tijdstip bedoeld. Het heeft vooral een symbolische betekenis. Het doelt op het moment dat de nacht het donkerst is, vlak voordat het weer licht begint te worden. De diepere betekenis kun je omschrijven als ‘als de situatie volkomen uitzichtloos lijkt’. Je zou kunnen zeggen dat we, in hoe we omgaan met de schepping en met elkaar, op dat punt beland zijn.
Juist op dat moment trok God uit tegen Egypte (Ex. 11:4 en 12:29), komt de bruidegom eraan (Matt. 25:6) en werden Paulus en Silas bevrijd uit de gevangenis (Hand. 16:25). Het is onze opdracht als christenen om waakzaam te zijn (Markus 13:35), en de tekenen van hoop te herkennen. Bij Leven van genoeg zijn we zeker hoopvol, en we zullen ook komend jaar jullie weer proberen te wijzen op de redenen daarvoor. We zien ernaar uit om jullie dit jaar weer te inspireren!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!