weet, eet en verwonder

Weet, eet en verwonder!

Waar je mee omgaat word je mee besmet. Als klein meisje liep ik al met mijn korte beentjes tussen de aardappels door om onkruid te wieden. Ik kom van de boerderij en de connectie met het verbouwen en vervolgens consumeren van voedsel was erg sterk. Het leven van mijn ouders bestond uit het zorgen voor optimale groei van onze planten.

Het is hard werken dat boerenleven. Zaaien op het juiste moment. Het steeds weer naar de hemel kijken voor levensenergie vanuit de zon of de verlossende regen. Het weghalen van onkruid en dieren die er met ons voedsel vandoor willen gaan. Een constant samenspel tussen mens en natuur om na maanden van hard werken voedsel te zien groeien. Het oogsten was een feestelijke tijd! Het geeft voldoening om je eigen groenten te mogen eten.

Het heeft mij als kind doen inzien dat voedsel niet vanzelfsprekend is. Bij de Albert Heijn ligt het zo voor het grijpen, gewassen en keurig verpakt. De waarheid is dat het een groot wonder is dat er uit een zaadje een tarwehalm groeit, die na een heel proces weer tevoorschijn komt als warm broodje op ons bord.

Meer connectie met ons eten zorgt voor meer waardering. Het gevolg hiervan is dat je er beter mee omgaat. Een derde van ons voedsel wereldwijd wordt achteloos weggegooid. In rijke landen gebeurt dit voor 60% in ons huis zelf. Weten waar mijn eten vandaan komt, zorgt dat ik er respectvol mee om wil gaan en zo min mogelijk weggooi.

Dus ga eens langs de boer of kijk een documentaire over voedsel. Ruik de heerlijke geur van een tomaat en verwonder je over de prachtige structuren van een broccoli. Wat een wonder waar wij van mogen genieten!